Nasze składniki

Tabela zawierające spis wszystkich naszych składników
 Nazwa produktu: Opis:
 Mąka pszenna Otrzymywana z ziaren pszenicy mąka pszenna jest podstawowym składnikiem wszelkiego rodzaju wypieków oraz dań mącznych. Bogata w gluten gwarantuje doskonałe wyrastanie, elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję.
Mąka żytnia Mąka żytnia jasna, ciemna, razowa. Mąki żytnie idealne są na ciężkie chleby razowe. Dzięki wzmożonemu wytwarzaniu kwasu mlekowego podczas fermentacji – chleb pieczony z wykorzystaniem mąki żytniej ma specyficzny, lekko kwaśny „chlebowy” aromat.
 Mąka orkiszowa Orkisz niegdyś bardzo popularny, dziś na nowo odkrywany. Bogactwo wartości odżywczych. Właściwości mąka orkiszowa pod względem kulinarnym / do pieczenia posiada bardzo podobne do mąki pszennej.
Mąka graham Typ mąki pszennej z całego ziarna, który wziął swoją nazwę od prezbiteriańskiego pastora Sylvestra Grahama, jednego z pierwszych propagatorów idei zdrowego odżywiania.
Mąka słodowa Stanowi niezastąpiony dodatek uszlachetniający produkty piekarskie szczególnie przy stosowaniu mąki o wysokiej liczbie opadania (małej zdolności fermentacyjnej). Polepsza barwę pieczywa poprzez powstanie złocistej, błyszczącej i chrupiącej skórki (reakcja Maillarda) oraz poprawia smak i aromat.
Ziarna żyta Ziarno żyta cenione jest również ze względu na bogactwo występowania aktywnych biologicznie związków fenolowych. Są to m.in.: kwasy ferulowy, kawowy, kumarynowy, dwuferulowy  – towarzyszące substancjom pentozanowym, alkilorezorcynole, które jak wykazały badania, uczestniczą w przemianach biochemicznych kwasów tłuszczowych, fosfolipidow i triacylogliceroli oraz fitoestrogeny (np. matairesinol, secoisolariciresinol i pinoresinol). Najważniejsze z wymienionych związków to fitoestrogeny.
Ziarna sezamu Sezam jest źródłem białka, witamin: niacyny, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6)*. Sezam to również źródło składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi. Smak i aromat ziaren sezamu nadaje potrawom niepowtarzalny orientalny charakter.
 Ziarna maku Zawierają witaminy  A, C, D, E, B3 które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Zawierają sporo błonnika, który wspomaga przemianę materii oraz wapnia wpływającego na poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i kośćca. Dzięki zawartości kwasu linolowego ziarna maku działają przeciwmiażdżycowo
 Ziarna słoneczniku Ziarna słonecznika są jak multiwitamina, bo dostarczają wielu cennych składników. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi, chroniących przed chorobami serca i zapobiegających schorzeniom prostaty, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia.

 


CHRUPEK i wiesz co jesz!

 

↓